Akcije sakupljanja ambalažnog otpada 2019.

Važno obaveštenje!!!

Otkazuju se akcije sakupljanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja najavljene za period 3.6.-5.7.2019. god.

Po ustaljenoj praksi u proteklih 5 godina,  SECPA je i u 2019. godini radila na organizovanju akcija sakupljanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja, kako bi se individualnim poljoprivrednim proizvođačima pružila mogućnost da predaju otpadnu ambalažu i tako doprinesu njenom adekvatnom zbrinjavanju.

Međutim, prinuđeni smo da otkažemo akcije sakupljanja ambalažnog otpada od sredstva za zaštitu bilja najavljene za period 3.6.-5.7.2019. god. u regionima koje pokrivaju PSS Novi Sad, Sombor, Pančevo, Zrenjanin i Vršac, u Mačvanskom, Podunavskom i Braničevskom okrugu, kao i u opštinama Grocka i Mladenovac, a zbog nedostatka kapaciteta za skladištenje i tretman ambalažnog otpada u čitavoj Srbiji, koje je u ovom trenutku dovelo do toga da ni jedan operater u zemlji ne može da preuzme i zbrine ovaj otpad.

Udruženje proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiju-SECPA je, zajedno sa svojim članicama, učinilo sve što je bilo u našem domenu da se akcije koje se ponove i ove godine, te da poljoprivrednicima pružimo mogućnost da predaju ambalažni otpad na zbrinjavanje od strane ovlašćenih operatera, a o trošku proizvođača i uvoznika sredstava za zaštitu bilja. Međutim, i pored svih naših napora u tom smislu, postoje i drugi neophodni akteri u lancu zbrinjavanja ambalažnog otpada u Srbiji kod kojih trenutno ne postoje raspoloživi operativni kapaciteti za skladištenje i tretman ambalažnog otpada, zbog čega smo prinuđeni da navedene akcije otkažemo i odložimo aktivnosti u pogledu preuzimanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja do stvaranja operativnih uslova za zbrinjavanje ovog otpada. 

Nadamo se da će operateri za upravljanje otpadom u saradnji sa nadležnim organima uskoro iznaći rešenje za novonastalu situaciju i omogućiti dalje sakupljanje i zbrinjavanje ovakvog ambalažnog otpada u Srbiji. 

Molimo poljoprivrednike, poljoprivredne stručne službe, lokalne samouprave i sve druge zainteresovane strane koje su u lokalnim zajednicama nastojale da doprinesu promovisanju i organizovanju ovih akcija, za razumevanje za novonastalu situaciju i strpljenje do trenutka kada će se ponovo steći uslovi da se otpadna ambalaža od sredstava za zaštitu bilja preuzme od strane ovlašćenih operatera i zbrine na adekvatan način. O daljim dešavanjima i aktivnostima blagovremeno ćemo Vas obaveštavati.

Hvala na razumevanju!